Leerkrachten & IB'ers

Leerkrachten & IB'ers

Sinds de invoering van Passend Onderwijs krijgen leerkrachten en intern begeleiders in het regulier onderwijs meer te maken met kinderen met leer- en gedragsproblemen. Balans vindt het belangrijk dat professionals in het onderwijs over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om alle kinderen goed te kunnen begeleiden in de klas. Wij bieden daarom diverse scholingsactiviteiten aan voor leerkrachten en IB-ers. 

In onderstaand overzicht vind je alle activiteiten. Klik op een titel voor meer informatie en om te zien wanneer en waar de activiteit wordt aangeboden. 

Zoek je iets wat niet in dit overzicht staat? Neem gerust contact met ons op om te kijken wat er mogelijk is. Wij bieden ook maatwerktrajecten voor scholen en samenwerkingsverbanden.

Agenda

Basistraining Begrip voor autisme

04-03-2017 - de Bilt

Workshop Sociale veiligheid op het internet

08-03-2017 - de Bilt

Lezing Hoogsensitieve kinderen herkennen

13-03-2017 - Utrecht

Cursus agenda

Aanbod

Training Autisme en prikkelverwerking

Luister, ervaar, oefen, praat, reflecteer en ontdek inzichten over prikkelverwerking. Onder leiding van ervaren trainers krijg je inzicht in prikkelverwerking bij autisme.

Meer informatie

Lezing Hoogsensitieve kinderen herkennen

Balans en de NVA organiseren op maandagavond 13 maart een lezing over hoogsensitiviteit door expert Esther Bergsma. Deze lezing is bedoeld voor ouders, onderwijsprofessionals en zorgprofessionals.

Meer informatie

Executieve functies

In deze workshop maak je kennis met executieve functies: wat zijn dat precies en hoe herken je zwakke executieve functies bij een leerling? Welke mogelijkheden zijn er om executieve functies te versterken in de klas?

Meer informatie

Workshop Sociale veiligheid op school en in de groep

In deze workshop leer je wat je kunt doen om de sociale veiligheid in jouw groep en op school te optimaliseren. We gaan in op het wetsvoorstel "sociale veiligheid op school" en kijken naar wat dit betekent voor jouw onderwijs. Daarnaast kijken we natuurlijk naar interventies die je preventief en curatief kunt inzetten.

Meer informatie

Training De meerwaarde van beeldende vorming

In deze praktische training van twee dagdelen krijg jij inzicht in wat beeldende vorming voor de ontwikkeling van kinderen betekent. Er komen tools en handelingsadviezen aan bod die inzicht geven in hoe jij diepgang en differentiatie aan kunt brengen binnen jouw lessen.

Meer informatie

Training Interpreteren van een intelligentieonderzoek

Onderwijsprofessionals komen geregeld onderzoeksverslagen tegen van leerlingen waarbij een intelligentieonderzoek is afgenomen. Het lezen van deze verslagen vraagt bepaalde vaardigheden en kennis om deze goed te kunnen interpreteren. In deze training ga je hiermee aan de slag.

Meer informatie

Workshop Sociale veiligheid op het internet

Deze workshop is bedoeld voor leraren die leerlingen attent willen maken op online risico’s en verleidingen. Na het volgen van deze workshop kun je kinderen informeren over hoe zij een kritische en zelfbewuste houding aan kunnen nemen. Ook heb je kennis genomen van preventieve en curatieve handelingen zodat jij jouw leerlingen op een verstandige manier om kunt leren gaan met sociale media.

Meer informatie

Studiedag Autisme anders bekijken met een autismepaspoort

Deze studiedag is bedoeld voor het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Je leert tijdens deze dag anders kijken naar 'het etiket' autisme en op zoek te gaan naar de individuele oorzaken van gedrag. Ook wordt uitleg gegeven over het Autismepaspoort en hoe je deze in je eigen werk in kunt zetten.

Meer informatie

Lezing Autisme anders bekijken

Deze lezing geeft inzicht in de acht belangrijkste ondersteuningsbehoeften van kinderen met autisme. Autisme anders bekijken leert deelnemers zoeken naar oorzaken van gedrag, waardoor u een kind met autisme beter zult begrijpen en vooral beter zal kunnen ondersteunen. Ook krijgt u uitleg over het autismepaspoort als middel om de individuele ondersteuningsbehoeften van kinderen met autisme in beeld te brengen.

Meer informatie

Cursus Autisme anders bekijken met een autismepaspoort

In deze cursus worden alle thema’s uit het Autismepaspoort en het boek ‘Autisme anders bekijken’ behandeld. Suzanne Agterberg-Rouwenhorst neemt je mee in de wereld van autisme en leert je werken met het Autismepaspoort.

Meer informatie

Training Angst in de klas

In deze training leer je hoe je angst bespreekbaar kunt maken in de klas. Iedereen is wel eens bang, maar voor je leerlingen is het belangrijk de diepgewortelde angst snel te signaleren. Tijdens deze training leer je leerlingen met kleine angsten te helpen en leer je wanneer je leerlingen met (grote diepgewortelde) angst doorverwijst naar professionele hulpverlening.

Meer informatie

Autisme BelevingsCircuit

In het Autisme Belevings Circuit laten we je de impact van autisme ervaren. Het circuit werkt als een eye-opener en realiseert in korte tijd inzichten in hoe je autismevriendelijker kunt handelen.

Meer informatie

Studiedag Autisme in het MBO

Een studiedag over leerlingen met ASS in het onderwijs voor medewerkers in het MBO. Tijdens de studiedag vergroot je je expertise in het werken met leerlingen met een Autismespectrumstoornis. Er is voldoende ruimte om je eigen ervaringen en vragen in te brengen.

Meer informatie

Workshop Een betere klik met je (zorg)leerling

De manier waarop jij contact hebt met je leerlingen is van invloed op hun motivatie, dus goede interactievaardigheden zijn erg belangrijk. Een kind moet zich veilig voelen en moet het naar zijn zin hebben om te kunnen leren. In deze workshop gaan we in op de sociale vaardigheden die je als leerkracht nodig hebt.

Meer informatie

Basistraining Begrip voor autisme

Wil jij je basiskennis over autisme vergroten? Zou je je beter willen kunnen inleven in mensen met autisme? Volg dan deze basistraining over autisme, gegeven door Jasper Kok-Roosjen van Ontdek Autisme.

Meer informatie

Lezing Executieve functies en onderwijs

Balans Den Bosch organiseert een lezing over executieve functies in het onderwijs door Anton Horeweg.

Meer informatie

Balans/NVA lezing

Elke maand organiseert BalansAcademy een lezing op het landelijk bureau van Balans in De Bilt. Bekijk hier welke thema's je komende maanden kunt verwachten en meld je aan voor de eerstvolgende lezing.

Meer informatie

Workshop Kinderen met motorische problemen en DCD

Een workshop over motorische problemen in de klas. Je krijgt praktische handvatten om leerlingen goed te kunnen begeleiden bij het leren en sociaal emotionele ontwikkeling.

Meer informatie

Studiedag Leerlingen met ASS in het voortgezet onderwijs

Een studiedag over leerlingen met ASS in het onderwijs voor medewerkers uit het VO. Tijdens de studiedag wordt het uitvoeren van Passend Onderwijs voor leerlingen met ASS concreet gemaakt. De studiedag is op de praktijk gericht. Er is veel ruimte voor eigen ervaringen en vragen.

Meer informatie

Studiedag Leerlingen met ASS in de overgang van PO naar VO

Een studiedag over leerlingen met ASS in de overgang van PO naar VO, voor medewerkers uit het PO en VO. Tijdens de studiedag wordt het uitvoeren van Passend Onderwijs voor leerlingen met ASS concreet gemaakt. Er is veel ruimte voor eigen ervaringen en vragen.

Meer informatie

Studiedag Leerlingen met ASS in het Primair Onderwijs

Een studiedag over leerlingen met ASS in het onderwijs voor medewerkers uit het PO. Tijdens de studiedag wordt het uitvoeren van Passend Onderwijs voor leerlingen met ASS concreet gemaakt. De studiedag is op de praktijk gericht.

Meer informatie

Studiedag Autisme en gesprekstechnieken

Een studiedag over het voeren van gesprekken met leerlingen met ASS. Tijdens de studiedag wordt het uitvoeren van Passend Onderwijs voor leerlingen met ASS concreet gemaakt. Er is voldoende ruimte om je eigen ervaringen en vragen in te brengen.

Meer informatie