Training Autisme en prikkelverwerking - dag 1

Balanceren tussen draagkracht en draaglast

Prikkelverwerking vormt de persoon tot wie hij/zij is; bij aanvang van deze trainingsdag zie je de relatie tussen prikkelverwerking en het dagelijks functioneren van de persoon met autisme. Volgens de DSM5 hebben mensen met autisme vaker problemen op het gebied van prikkelverwerking. Helaas vinden deze problemen regelmatig onzichtbaar plaats voor de omgeving en zelfs voor de persoon zelf. Vaak komen de problemen wel tot uiting in zichtbare gevolgen, zoals gedrag, emoties of competenties. Met de beste bedoelingen wordt vaak de actie ingezet op het gevolg wat soms lange trajecten oplevert. Het behoeft geen betoog dat we jullie graag meer vertellen over de oorzaak van de problemen en oplossingen, zodat je er meer grip op krijgt hoe je een bijdrage kunt leveren aan de levenskwaliteit van de persoon met autisme (en jezelf).

Luister, ervaar, oefen, praat, reflecteer en ontdek inzichten over prikkelverwerking. Onder leiding van trainer  Jasper Kok-Roosjen en ervaringsdeskundige trainers Marian Bruijnzeels en Leonie, krijg je inzicht in prikkelverwerking bij autisme.

Doelgroep
De training is geschikt voor professionals uit de zorg en onderwijs, maar ook voor deelnemers van wijkteams, bestuursleden, verenigingen en ouderinitiatieven. Uiteraard zijn ook ouders, partners, familieleden  en mensen met autisme zelf welkom. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. We werken een overzichtelijke groep van maximaal 16 personen.

Uitgangspunten van de training
In de nieuwe DSM-V is er specifieke aandacht voor over- of ondergevoeligheid voor zintuiglijke prikkels bij autisme. Daar waar de signalen van overprikkeling steeds bekender worden, is onderprikkeling nog regelmatig onbekend bij de omgeving en soms zelfs bij de persoon zelf. Klik hier voor meer informatie over onderprikkeling.

Het is de kunst om per persoon prikkels op maat aan te bieden en te reguleren. De gevolgen van onder- en overprikkeling kunnen er hetzelfde uitzien, dus is het belangrijk om je hier bewust van te zijn. Tijdens deze training doe je basiskennis rondom prikkelverwerking op, krijg je verdiepende inzichten, antwoorden en praktische tips. Bovendien behandelen we de mogelijkheden van professionals op dit gebied, zodat je bewuster wordt naar wie je eventueel kan doorverwijzen.

Zo ziet de training eruit
Na de inleiding krijg je uitleg over de theorie van prikkelverwerking en oefen je hiermee. We starten met waar prikkels vandaan komen, hoe ze worden verwerkt in de hersenen, welk nut ze hebben en hoe ermee om te gaan bij een verstoorde registratie als hypo- of hyperresponsiviteit. Ieder mens verwerkt prikkels anders. Een andere prikkelverwerking heeft invloed op het gedrag. Wij zeggen daarom al heel vaak: zie de oorzaak in plaats van het gedrag. Dat maakt vaak een wereld van verschil.

We gebruiken tijdens de training diverse praktische voorbeelden ter ondersteuning. Marian en/of Leonie sluiten hierop aan vanuit haar ervaringsdeskundigheid, met voorbeelden, mogelijkheden en (eventuele) oplossingen. Bovendien bieden we diverse opdrachten aan in subgroepjes, zodat de theorie op diverse manieren eigen gemaakt zullen worden.

Praktische informatie
De hele training Autisme en prikkelverwerking duurt twee dagen, van 9 tot 16 uur. Het volledige programma krijg je voorafgaand de training via e-mail opgestuurd. Ter voorbereiding op de training krijg je informatie toegestuurd, met onder meer een paar voorbereidende vragen en wat leeswerk. Het is mogelijk je alleen voor dag 1, alleen voor dag 2 of voor beide dagen in te schrijven. Klik hier voor aanmelden voor dag 2. Klik hier voor aanmelden voor beide dagen tegelijk. 

Prijs
Tarief niet-leden voor dag 1: 135 euro per deelnemer
Tarief leden voor dag 1: 115 euro per deelnemer
Als je je voor beide dagen tegelijk aanmeldt, betaal je €230 (leden) voor de gehele training. 

Accreditatie
De training is geaccrediteerd door Registerleraar (8 registratie-uren) en SKJeugd (8 accreditatiepunten). Deze accreditatie is alleen geldig wanneer je beide trainingsdagen volgt!

Informatie

 • Locatie

  Oudervereniging Balans, Weltevreden 4a, de Bilt

 • Data

  06-06-2018

 • Tijd

  09.00 uur tot 16.00 uur

 • Prijs

  € 135,00
  € 115,00 (leden)

 • Trainers

  Jasper Kok-Roosjen
  Marian Bruijnzeels

 • Locatie

  Oudervereniging Balans, Weltevreden 4a, de Bilt

 • Data

  21-02-2018

 • Tijd

  09.00 uur tot 16.00 uur

 • Prijs

  € 135,00
  € 115,00 (leden)

 • Trainers

  Jasper Kok-Roosjen
  Marian Bruijnzeels

Aanmelden niet meer mogelijk
Jasper Kok-Roosjen

Jasper Kok-Roosjen

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden, kennis en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Vandaar dat ik ook regelmatig verwijs naar de ijsberg; boven water zie je alleen een kleine top, maar onder water is er veel onzichtbaar ijs. Als je hierbij de vergelijking trekt naar mensen, zien we aan de buitenkant zichtbaar gedrag, kennis, vaardigheden. Echter, onzichtbaar, zijn er aan de binnenkant gedachten, gevoelens en de onzichtbare beleving van autisme. Indien er sprake is van bijvoorbeeld vervelend gedrag is het volgens mij belangrijk om te reageren op de oorzaak die hier aan vooraf is gegaan. Verander de oorzaak en het gedrag verandert automatisch mee!”

Marian Bruijnzeels

Marian Bruijnzeels

Marian Bruijnzeels is ervaringsdeskundige bij Ontdek Autisme. Zij is moeder van een volwassen zoon met autisme en zij heeft zelf een late diagnose autisme. Haar expertise ligt op het gebied van de complexiteit rondom autisme. Meer informatie: www.autismevanuitdetail.nl/marian-bruijnzeels.