Lezing Autisme anders bekijken

met een autismepaspoort

Doelgroep
Iedereen die op de hoogte wil zijn van de laatste theorieën over autisme of op zoek is naar meer begrip en (h)erkenning van oorzaken van gedrag bij kinderen met autisme. Denk hierbij aan(speciaal)onderwijs, zorg, wooninstellingen, gemeenten, ouders, kinderopvang etc. 

Inhoud
Tijdens deze lezing komen de belangrijkste thema’s aan bod die ‘onder de waterspiegel spelen’ bij kinderen met autisme. Vaak zijn juist deze werkelijke oorzaken van gedrag niet zichtbaar, waardoor de omgeving niet passend of helpend kan aansluiten. Als je weet waar gedrag écht vandaan komt, kun je een kind ook veel beter begrijpen en ondersteunen. Aan de hand van herkenbare en vaak confronterende voorbeelden worden de deelnemers gestimuleerd om 'onder de waterspiegel' te kijken bij de benadering van deze kinderen.

Enkele thema’s die aan bod komen, zijn de emotionele ontwikkeling, zintuiglijke waarneming, spanning en ontspanning, communicatie en de kenmerken van autisme zoals ze in de DSM5 beschreven zijn. Ook wordt uitleg gegeven over het Autismepaspoort als middel om deze thema’s in beeld te brengen. Het Autismepaspoort wordt op scholen, door ouders maar ook door volwassenengebruikt om de individuele ondersteuningsbehoefte van een persoon met autisme vast te stellen. Hierdoor is passende begeleiding, werk en onderwijs beter mogelijk.

Informatie

 • Locatie

  Oudervereniging Balans, Weltevreden 4a, de Bilt

 • Data

  14-05-2018

 • Tijd

  19.30 uur tot 21.30 uur

 • Prijs

  € 10,00
  € 5,00 (leden)

 • Trainers

  Suzanne Agterberg-Rouwhorst

Aanmelden niet meer mogelijk
Suzanne Agterberg-Rouwhorst

Suzanne Agterberg-Rouwhorst

Suzanne Agterberg-Rouwhorst geeft vanuit haar bureau ‘Spectrumvisie’ lezingen en trainingen in Nederland en België. Zij begeleidt schoolteams en ouders in het aanpassen van begeleiding en ondersteuning aan kinderen met autisme en participeert in diverse kennisnetwerken en expertgroepen rondom autisme. Zij is hiernaast ook nog werkzaam als autismespecialist in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Zij schreef het boek ‘Autisme anders bekijken’ en heeft met haar onderzoek ‘Autisme een andere wereld’ haar studie Master SEN cum laude afgerond en een tweetal prestigieuze prijzen gewonnen. Na dit onderzoek ontwikkelde zij het Autismepaspoort, een product dat de individuele ondersteuningsbehoefte, maar ook de kwaliteiten en aanknopingspunten om ontspanning en interesses van kinderen met ASS aan te spreken in beeld brengt.Kijk voor meer informatie op www.spectrumvisie.nl en www.autismepaspoort.nl.