Lezing Autisme anders bekijken

Omdat geen kind hetzelfde is

Doelgroep
Iedereen die op de hoogte wilzijn van de laatste theorieën over autisme of op zoek is naar meer begrip en(h)erkenning van oorzaken van gedrag bij kinderen met autisme. Denk hierbij aan(speciaal) onderwijs, zorg, wooninstellingen, gemeenten, ouders, kinderopvang, etc. 

Doel
Na deze lezing hebben deelnemers inzicht in de acht gebieden waarop kinderen met autisme vaak anders functioneren. ‘Autisme anders bekijken’ is verder kijken dan gedrag wat je ziet en begrijpen waar dat gedrag vandaan komt. 

Inhoud
Tijdens deze lezing komen de belangrijkste thema’s aan bod die ‘onder de waterspiegel spelen’ bij kinderen met autisme. Vaak zijn juist deze werkelijke oorzaken van gedrag niet zichtbaar, waardoor de omgeving niet passend of helpend kan aansluiten. Als je weet waar gedrag écht vandaan komt, kun je een kind ook veel beter begrijpen en ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld de plek in de klas erop aanpassen, een extra pauze inlassen of de manier waarop het werk wordt aangeboden veranderen.

Aan de hand van herkenbare en vaak confronterende voorbeelden worden de deelnemers gestimuleerd om onder de waterspiegel te kijken bij de benadering van deze kinderen. De acht ondersteuningsbehoeften die worden behandeld zijn voortgekomen uit Suzanne’s (prijswinnend) master-onderzoek en worden uitgebreid beschreven in haar boek ‘Autisme anders bekijken’.

Enkele thema’s die aan bod komen, zijn de emotionele ontwikkeling, zintuiglijke waarneming, spanning en ontspanning, communicatie en de kenmerken van autisme zoals ze in de DSM5 beschreven zijn.

Ook wordt uitleg gegeven over het Autismepaspoort als middel om deze thema’s in beeld te brengen. Het Autismepaspoort wordt op scholen, door ouders maar ook door volwassenen gebruikt om de individuele ondersteuningsbehoefte van een persoon met autisme vast te stellen. Hierdoor is passende begeleiding, werk en onderwijs beter mogelijk.

Duur
Ongeveer 2,5 tot 3uur

Praktische informatie
Autisme anders bekijken wordt meestal op uw eigen locatie aangeboden. Het is ook mogelijk de lezing op onze locatie (de Bilt of Utrecht) te bezoeken. Het maximaal aantal deelnemers is 50 personen.

Een prachtig vervolg op deze lezing is de workshop ‘Autisme anders ervaren’. In deze workshop komt de opgedane theorie over autisme tot leven. Door middel van 10 werkvormen ervaren de deelnemers zelf hoe het is om autisme te hebben. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van een Virtual Reality ervaring. Deze ervaringen worden vervolgens weer teruggekoppeld naar de algemene theorie, zodat deelnemers deze ervaring én kennis ook kunnen herkennen in hun eigen praktijk.

Klik hier voor informatie over de workshop Autisme anders ervaren.

De lezing Autisme anders bekijken is gevalideerd door het Registerleraar voor 2 registeruren.

Interesse in deze lezing? Neem contact op via info@balansacademy.nl. 

Informatie

 • Locatie

  Oudervereniging Balans, Weltevreden 4a, de Bilt

 • Tijd

  00.00 uur tot 00.00 uur

 • Prijs

  Beschikbaar op aanvraag

 • Trainers

  Suzanne Agterberg-Rouwhorst

Aanmelden nog niet mogelijk
Suzanne Agterberg-Rouwhorst

Suzanne Agterberg-Rouwhorst

Suzanne Agterberg-Rouwhorst geeft vanuit haar bureau ‘Spectrumvisie’ lezingen en trainingen in Nederland en België. Zij begeleidt schoolteams en ouders in het aanpassen van begeleiding en ondersteuning aan kinderen met autisme en participeert in diverse kennisnetwerken en expertgroepen rondom autisme. Zij is hiernaast ook nog werkzaam als autismespecialist in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Zij schreef het boek ‘Autisme anders bekijken’ en heeft met haar onderzoek ‘Autisme een andere wereld’ haar studie Master SEN cum laude afgerond en een tweetal prestigieuze prijzen gewonnen. Na dit onderzoek ontwikkelde zij het Autismepaspoort, een product dat de individuele ondersteuningsbehoefte, maar ook de kwaliteiten en aanknopingspunten om ontspanning en interesses van kinderen met ASS aan te spreken in beeld brengt.Kijk voor meer informatie op www.spectrumvisie.nl en www.autismepaspoort.nl.