Ik ben niet gek, ik heb autisme en vind mijn eigen weg

Balans College Tour in Purmerend

Op woensdag 4 april komt de Balans College Tour naar Purmerend. Oudervereniging Balans organiseert samen met SWV VO Waterland een informatieve avond over autisme in het onderwijs. Gastsprekers op deze avond zijn Saskia Buma, haar zoon Merlijn Goldsack en zijn coach Gigi Dingler. 

Het doel van deze lezing is om leerkrachten en ouders meer kennis te geven over autisme en hun beeldvorming over autisme te beïnvloeden, waardoor hun houding verandert. We doen dit door te starten met de documentaire "Merlijn en de rode appel", waarin we Merlijn als elfjarige jongen zien. Vervolgens praten Gigi en Merlijn over hoe het nu met hem gaat en hoe hij zover gekomen is.

Merlijn heeft maar een paar jaar op verschillende scholen gezeten en heeft veel thuisgezeten. Door middel van thuisprogramma’s is er gewerkt aan zijn ontwikkeling. Eerst sociaal emotioneel en taal en daarna aan schoolse cognitieve vaardigheden. Door alle ervaringen van Merlijn op scholen met verschillende leerkrachten is hij goed in staat om te vertellen wat wel en niet werkt voor hem. Hij geeft inzicht in wat autisme hebben voor hem betekent en waardoor hij soms slecht kan functioneren. Merlijn kan heel duidelijk vertellen over zijn gevoel en dat maakt het indrukwekkend om naar zijn verhaal te luisteren. Omdat hij goed is in oplossingen vinden, heeft hij ook tips voor ouders. Merlijn vindt het belangrijk om andere kinderen met autisme te helpen.

Saskia en Merlijn praten samen over wat autisme is en hoe groot de rol van onder- en overprikkeling is. Merlijn laat aan de hand van eigen gemaakte filmpjes zien wat autisme en overgevoelig zijn voor prikkels voor hem inhoudt. Wat gebeurt er in zijn hersenen en hoe komt het dat hij wel twee jaar fulltime naar school kon, terwijl het verder niet goed gelukt is op een school? 

Saskia legt een stukje theorie uit en zal de vragen aan Merlijn stellen zodat hij zijn verhaal goed kan vertellen. Er is veel ruimte om vragen te stellen.

Het laatste deel van de avond zal gaan over jouw uitdagingen. Wat werkt wel, wat werkt niet? En: wat ga jij naar aanleiding van het verhaal van Merlijn morgen anders doen?

De toegang voor deze lezing is gratis, maar we vragen je wel om je aan te melden door hieronder op AANMELDEN te klikken en het formulier in te vullen. Vol = vol.

Informatie

 • Locatie

  Jan van Egmond Lyceum, Hoornselaan 10, Purmerend

 • Data

  04-04-2018

 • Tijd

  19.30 uur tot 21.30 uur

 • Prijs

  € 0,00
  € 0,00 (leden)

 • Trainers

  Saskia Buma
  Merlijn Goldsack
  Gigi Dingler

Deze workshop is vol
Saskia Buma

Saskia Buma

Saskia Buma is moeder van twee zonen met autisme en autisme specialist. Ze is trainer bij de autisme academie en bij Lotje@co.

“Dankzij mijn twee zonen en alle opleidingen die ik gedaan heb, beschik ik inmiddels over een schat van kennis op het gebied van autisme. Ik heb met vallen en opstaan veel geleerd. Wat werkt wel en wat niet? Hoe los je problemen op waar je tegenaan loopt? En hoe verander je je eigen houding. Mijn missie is meewerken aan een autisme vriendelijke wereld. Waarin iedereen gelijkwaardig mee kan doen op zijn eigen manier.”

Merlijn Goldsack

Merlijn Goldsack

Merlijn Goldsack is een jongen van vijftien jaar met autisme. “Ondanks de last die ik heb van dagelijkse sensory overload ( het gevoel dat ik elke dag weer een marathon moet lopen) ben ik ook gewoon een jongen van 15 jaar die zijn dag doorkomt zoals elk mens. Ik spreek af met mijn vrienden en laat elke dag mijn honden uit. Ik kan niet naar school vanwege overprikkeling en onderprikkeling maar wil wel een HAVO diploma halen via andere wegen. Daarnaast ben ik bezig als filmer en editen en wil ik daar later mijn geld mee verdienen."

Gigi Dingler

Gigi Dingler

Gigi Dingler is projectleider van FLOOR jongerencoaching en werkt tevens als vrijwillig coach. FLOOR jongerencoaching is gespecialiseerd in toekomstplanning voor jongeren met een beperking. “Ik heb Merlijn begeleid bij het maken en realiseren van zijn toekomstplan toen hij uitviel in de brugklas. FLOOR maakt jongeren bewust van wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze daar kunnen komen. Merlijn wist al aardig goed waar zijn talenten liggen en hoe het werkt in zijn hoofd, maar had geen idee hoe het verder moest met zijn leven. Samen kregen we Merlijn zijn toekomstdroom helder, waardoor hij het licht weer zag. Inmiddels is hij hard op weg om zijn plek te veroveren in de filmwereld en dat gaat hem lukken!”