Cursus Actief opvoeden

Doen wat werkt voor jou en je kind

Als je kind ontwikkelingsproblemen of psychische problemen heeft, kan het opvoeden moeilijk zijn en je soms geheel  in beslag nemen. Vooral omdat je niet alleen te maken hebt met het gedrag en  gevoelens van je kind, maar ook met emoties van jezelf. Dat kan ertoe leiden dat je reageert vanuit bezorgdheid, frustratie of onzekerheid op een manier die  je helemaal niet wilt. Of op een manier waardoor jullie contact niet loopt zoals je eigenlijk  wil. Deelname aan de ACT-cursus helpt je om jouw reacties bewuster te  kiezen. Hierdoor heb je meer invloed op de manier waarop jij en je kind met elkaar omgaan, op de ontwikkeling van je kind én op je eigen welbevinden. 

Voor wie?
De cursus ACTief opvoeden is voor ouders van kinderen en jongeren met een stoornis in het autismespectrum . Deelname aan de training kan zinvol zijn wanneer je:

 • moeite hebt met bijsturen van je reacties
 • vast zit in niet werkzame opvoedstijlen (bijvoorbeeld overbeschermend, toegeeflijk, te kritisch-afwerend of over-controlerend)
 • problemen ervaart in het contact met je kind (bijvoorbeeld elkaar vaak niet begrijpen, veel conflicten hebben)
 • onzekerheid ervaart
 • moeite hebt met het vasthouden aan je eigen opvoedwaarden


Inhoud en  werkwijze 
De cursus is vormgegeven op basis van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). De cursus geeft geen pasklare antwoorden over wat 'goed opvoeden is', maar is gericht op de ontwikkeling en invulling van je eigen ouderrol. Je zet je koers uit en leert je gedrag bewust te kiezen. Je leert omgaan met gevoelens van onzekerheid en machteloosheid en belemmerende gedachten. Je doorbreekt je gewoontereacties. Het bewust kiezen van je gedrag heeft een positief effect op de interactie en de ontwikkeling van je kind. In de cursus ga je zelf actief aan het werk met situaties waar je als ouder in relatie tot je kind in de praktijk mee worstelt. ACT is een evidence-based begeleidingsvorm die aanvaardings, mindfulness- en gedragsveranderingsstrategieën combineert. Het leert je een neutrale houding aan te nemen t.o.v. alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je tegelijkertijd koersvast op weg gaat om te handelen volgens jouw opvoedwaarden.

Praktische informatie 
De cursus bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Voor de start is er een telefonische intake. De cursus wordt gegeven door twee trainers. Bij deelname wordt gebruik gemaakt van het boek ACTief opvoeden, ‘doen wat werkt voor jou en je kind’ van Denise Matthijssen. Kijk voor meer informatie op www.actiefopvoeden.nl.

Locatie: hoofdkantoor van Balans/NVA in De Bilt, Weltevreden 4a. 
Maximaal 12 deelnemers (lid van NVA en/of Balans).

Kosten
Per deelnemer, inclusief BTW, €195
Exclusief het boek ACTief Opvoeden van Denise Matthijssen tegen het gereduceerde tarief van € 15,00.
Informatie

 • Locatie

  Oudervereniging Balans, Weltevreden 4a, de Bilt

 • Data

  26-09-2018
  02-10-2018
  09-10-2018
  15-10-2018
  29-10-2018
  06-11-2018

 • Tijd

  19.30 uur tot 21.30 uur

 • Prijs

  € 195,00
  € 195,00 (leden)

 • Trainers

  Denise Matthijssen
  Annette Aarts

Aanmelden niet meer mogelijk
Denise Matthijssen

Denise Matthijssen

Denise Matthijssen, hoofdtrainer. Denise is SPV en Systeemtherapeut en geruime tijd werkzaam binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Zij ontwikkelde de cursus ‘ACTief opvoeden’ en geeft deze aan ouders van kinderen en jongeren binnen Altrecht SGGZ. Ze schreef de boeken ACTief opvoeden (www.actiefopvoeden.nl) en Samen ACTief in je gezin (www.samenactiefinjegezin.nl). Daarnaast geeft ze trainingen en doet onderzoek naar de effectiviteit van ACT. www.denisematthijssen.nl

Annette Aarts

Annette Aarts

Annette Aarts, co-trainer, ervaringsdeskundige en coach. Zij begeleidt mensen en teams in hun ontwikkeling. Annette heeft de ACT opleiding voor professionals gevolgd. Als ouder van een dochter met PDD NOS past zij ACT toe om koersvast invulling te geven aan haar ouderrol, ook als het moeilijk is. www.anderseigen.nl