Basistraining Begrip voor autisme

het is niet altijd wat het lijkt

Doelgroep
Deze training is geschikt voor iedereen die met mensen met autisme te maken heeft. Denk aan professionals uit de zorg, leerkrachten, ouders, begeleiders in de kinderopvang en broertjes & zusjes. Mensen met autisme zijn ook welkom. Hierbij merken we wel op dat de opdrachten van het ABC overprikkelend kunnen werken.

Inhoud
In deze training vergroot je uiteraard je basiskennis van autisme. Je leert dat autisme zich bij ieder persoon anders uit en dat het kan variëren met de leeftijd, de dag en zelfs het uur. Ieder persoon met autisme is uniek. Daarnaast leer je om enige informatie rondom autisme te vertellen aan een ander, met behulp van het Autisme Informatieverwerkings Model. Daarnaast komen in de training de volgende verklaringsmodellen aan bod:

 • Auticomm (overprikkelingsschema & Plan B)
 • Autisme Centraal (Theory of Mind, Executieve Functies, Centrale Coherentie, Contextblindheid)
 • Delfos (Regenboog van vertraagde en versnelde ontwikkelingen)


Je gaat in de basistraining de impact van autisme ervaren en oefent om te leren kijken vanuit en persoon met een andere informatieverwerking. Je begrip en inlevingsvermogen in een persoon met autisme wordt daardoor verbreed en vergroot. Je ervaringen en reflecties leiden tot inzichten, ideeën en praktische handvatten, die je effectief kan inzetten om je communicatie (met mensen met autisme) te verbeteren.

Je krijgt een compleet dagprogramma in een ontspannen sfeer. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag! De groep bestaat uit maximaal 16 personen. Er zijn geen rollenspelen en je hoeft niets te delen met de groep wat je zelf niet wilt.

Voorbereiding
Bij aanmelding krijg je informatie toegestuurd, met filmpjes, blogs en samenvattingen van de verklaringsmodellen en het Autisme informatie verwerkingsmodel. De tijdsbesteding om dit door te nemen is 1 tot 2 uur. Hiernaast neem je een casus mee met een korte vraag, die je graag beantwoord zou willen zien. Deze casus schrijf je uit met korte aantekeningen n.a.v. 6 vragen die we je toesturen. Tijdsbesteding hiervoor is ongeveer 1 uur.

Heb je de basistraining gevolgd en heb je behoefte aan verdieping? Meld je dan aan voor de masterclass Autismekompas.

Informatie

 • Locatie

  Oudervereniging Balans, Weltevreden 4a, de Bilt

 • Data

  17-03-2018

 • Tijd

  09.00 uur tot 17.00 uur

 • Prijs

  € 135,00
  € 125,00 (leden)

 • Trainers

  Jasper Kok-Roosjen
  Ervaringsdeskundige Marc Beek

Aanmelden
Jasper Kok-Roosjen

Jasper Kok-Roosjen

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden, kennis en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Vandaar dat ik ook regelmatig verwijs naar de ijsberg; boven water zie je alleen een kleine top, maar onder water is er veel onzichtbaar ijs. Als je hierbij de vergelijking trekt naar mensen, zien we aan de buitenkant zichtbaar gedrag, kennis, vaardigheden. Echter, onzichtbaar, zijn er aan de binnenkant gedachten, gevoelens en de onzichtbare beleving van autisme. Indien er sprake is van bijvoorbeeld vervelend gedrag is het volgens mij belangrijk om te reageren op de oorzaak die hier aan vooraf is gegaan. Verander de oorzaak en het gedrag verandert automatisch mee!”

Ervaringsdeskundige Marc Beek

Ervaringsdeskundige Marc Beek

"Nadat ik de diagnose autisme kreeg, kan ik hobbels beter vermijden of beter nemen. Omdat ik van beroep publieksvoorlichter ben zet ik mij graag in om het beeld dat van autisme bestaat in de samenleving, positief te beïnvloeden. Daarvoor werk ik onder andere binnen het programma Vanuit Autisme Bekeken, geef regelmatig lezingen en interviews op persoonlijke titel en heb een Autisme BelevingsWandeling bedacht: een variant op het Autisme Belevings Circuit, maar dan in de natuur."